Zanimivosti - KM Lepotni Studio

Pokličite: +386 (0)31 870 666      Pišite: info@kmstudio.si
Pokličite: +386 (0)31 870 666      Pišite: info@kmstudio.si
Pokličite: +386 (0)31 870 666      Pišite: info@kmstudio.si
Pojdi na vsebino
vitamin C
Kislinski piling
Microneedling
Prikaz rezultatov terapij obraza

Porušena bariera, diagnostika kože in vsakodnevna rutina

KM Lepotni Studio
Objavljen od Jerica Pintar · 21 Januar 2020
Tags: PORUŠENABARIERADIAGNOSTIKAKOŽEINVSAKODNEVNARUTINA
PORUŠENA BARIERA, DIAGNOSTIKA KOŽE IN
VSAKODNEVNA RUTINA

Ko ste pogledali naslov ste takoj našli povezavo med porušeno bariereo, vsakodnevno rutino in diagnostiko kože? Naj vam povem, da imajo marsikaj skupnega, praktično v mojem salonu in v mojem življenju sploh ne gre več eno brez drugega.

Preden sem odprla svoj salon sem delala v različnih wellness centrih in salonih, kjer je bila nega obraza predvsem razvajanje in pa »stiskanje mozoljčkov«. Ko so sanje o odprtju salona postale resničnost sem začela razmišljati o kozmetiki, rdeči niti salona, …in nege obraza so bile vedno bistvo. Ne »klasične« nege obraza, ampak nege z rezultati. In kaj prinaša rezultate – urejena bariera, urejena nega doma in terapije v salonu. Kako pa vse to ugotovimo? Z diagnostiko kože.

Gremo lepo po vrsti.

BARIERA KOŽE

Koža je sestavljena iz povrhnjice (epidermis), usnjice (dermis), podkožja (subcutis). Povrhnjica je sestavljena iz petih plasti in vsaka plast je sestavljena iz ene ali več plasti celic, ki imajo svoje funkcije. Od zorenja celice, spreminjana skozi celoten proces do luščenja v čisto zgornji plasti – roževinasti plasti. Tako vsaka celica gre skozi proces zorenja, spreminjana in luščenja. To je to ko rečemo, da se koža obnavlja na 28 dni (v zrelejših letih potrebuje malo več časa). Tukaj v čisto zgornji plasti je lipidni dvosloj – nahaja se med celicami (korneociti) in prav ta zgradba, ki je rečemo tudi opeka (celice) in malta (lipidni dvosloj) nas ščiti pred zunanjim svetom. Lipidni dvosloj je zgrajen iz lipidov/maščob gradijo ga predvsem cermidi, holesterol in proste maščobne kisline, zato so „pravi lipidi“ pomembni za vzpostavitev bariere.


Kaj vse gre narobe pri porušeni barieri?
- povečana izguba vode (visok TEWL)
- počasna ali pomanjkljiva proizvodnja lipidov
- neravnovesje v sestavi in razmerju lipidov
- suha koža
- visoka pH vrednost
- dovzetnost za okužbe in vnetja
- dovzetnost za kontaktno občutljivost
- dovzetnost za preobčutljivostne reakcije
In vse to lahko privede do suhe ali izsušene kože, aken, vnetji, rdečice, nikoli nobena kozmetika ne odgovarja, vse kar damo na obraz peče, skeli, dobimo reakcijo na vsako kozmetiko, koža se lušči in nima leska,…

DIAGNOSTIKA KOŽE

Z diagnostiko kože lahko vse to ugotovimo in hitro uredimo. S posebno napravo izmerimo več parametrov kože – TEWL, vlažnost, sebum, rdečica, pigmentacije, pregled s kamero in UZ - vsebnost kolagenskih vlaken. Diagnostika vključuje tudi zelo obsežen pogovor – vprašalnik o zdravstvenem stanju, navadah, uporabi izdelkov za domačo nego. Resnično izveste zelo veliko o svoji koži, je tudi nekakšna časovna kapsula – kaj se lahko še zgodi, če nič ne spremenimo.

Dermadiagnostika nam daje popolnoma nov pristop za nego obraza v salonu in seveda tudi za domačo nego.

Zakaj?
- Vseh parametrov s prostim očesom ne vidimo
- Izvajajo jo strokovnjaki, ki nam poleg meritev povejo še veliko, veliko o delovanju kože, vplivih, staranju,…
- Rezultati so merljivi – po izvedbi postopkov v salonu lahko preverimo rezultat, kar je dosti boljše od samo vizualne ocene

Več o parametrih kože, ki jim merimo na diagnostiki si lahko preberete tukaj:

DNEVNA RUTINA

Pri porušeni barieri lahko s pravilno nego doma naredimo veliko spremembo že v parih tednih uporabe pravilnih izdelkov. Tudi pri „zdravi“ barieri in koži brez težav je domača nega - rutina zelo pomembna. Razdelimo nego na dnevno in nočno, kaj uporabimo zjutraj in kaj zvečer pred spanjem.Dnevna nega:

- umivanje z vodo (pri zelo suhi koži to izpustite)

- tonik

- serum

- dnevna krema z UVA in UVB zaščito

Nočna nega:

- umivanje z nežnim čistilom + spiranje z vodo

- tonik

- serum

- nočna kremaČistila - naj bodo nežna do kože

Čistila z veliko penilci oz. z močnimi penilci (SL, SLS, SLES…SODIUM LAURYL/LAURETH SULFATE)– močnim čistilnim učinkom uničijo kožno bariero, sperejo lipidni dvosloj in povzročajo veliko težav na koži. Prav tako izpiranje vseh čistil je nujno, tudi micelarne vode se spirajo (pa čeprav piše drugače). Že samo ime nam pove, da vsebuje micelarje – čistila, ki na koži delajo škodo, če jih puščamo gor. Tudi ko pomivamo posodo jo vedno speremo je tako? Čistila z nežnim čistilnim efektom, s saponini – naravnimi penilci dobro in nežni čistijo in ne poškodujejo kože.

Tonik -vrne pH vrednost

Bistvo tonika je, da povrne pH vrednost kože 4.5 – 5.5. Ko umijemo obraz z vodo zvišamo pH kože na 7 ali več s tem ponovno vplivamo na bariero. S tonikom znižamo pH vrednost na pH kože. Zato je važno, da ima tonik pH vrednost od 4.5 – 5.5 in da ne vsebuje sestavin, ki izsušujejo kožo.

Serum – deluje tarčno in za točno določeno težavo

Serumi so še veliki večini neznanka oz. niti ne vemo zakaj bi jih uporabljali ali kakšnega bi uporabili. So pa serumi zelo pomemben del nege, predvsem če želimo boljši rezultat. Formulirani so tako, da vsebujejo več aktivnih učinkovin, ki delujejo tarčno na težavo in samo s kremo tega ne dosežemo.

Serumi so različni in njihovo delovanje tudi, delujejo lahko protivnetno, proti rdečici, proti pigmentacijam, imajo liffting učinek, za dodatno vlaženje kože, popravljajo bariero,...

Dnevni in nočni serum sta lahko enaka ali pa kombiniramo za različne problematike enega dopoldan in drugega zvečer. Kakšna je kombinacija je odvisno od stanja in problematike vaše kože.

Krema – zaščita za vašo kožo

Zakaj razlika med dnevno in nočno kremo? V prvi vrsti, ker dnevna krema mora vsebovati UV zaščito – UVA in UVB in ker s filtri si res ne želimo v posteljo. Druga stvar je pa da so nočne kreme bolj hranljive, čez noč poteka regeneracija kože in ji lahko pomagamo s primernimi izdelki.

UV žarki vplivajo na našo kožo izredno negativno in se je potrebno izogibati oz. se zaščititi. UVB – burning – opeklina – dela na naši koži opekline ob pretiranem izpostavljanju soncu, vpliva na našo povrhnjico, koža se brani z rjavo barvo, ampak to je že poškodba kože in na dolgi rok pojav
hiperpigmentacij, vnetji in lahko tudi kožnega raka. Višja prisotnost UVB žarkov je v poletnih mesecih inUVB je povezan SPF faktorjem na kremah. Kreme z SPF faktorjem nas ščitijo pred UVB.

Dobra zaščitna krema, vsak dan v letu je najboljša naložba proti staranju
kože in po drugi strani tudi zdravje.

Drugi izdelki: pilingi, maske, kreme za okrog oči,...

Pilingi – v naših drogerijah večinoma dobimo mehanske pilinge (z drobnimi zrnci), ki jih jaz osebno ne priporočam za obraz, razen pri redkih primerih zelo zadebeljene povrhnjice oz. luščenja kože, le enkrat na mesec. Pa še to raje priporočam nego v salonu, kjer to naredimo dosti bolj strokovno. Mehanski pilingi delajo mikro - poškodbe na koži in pri prepogosti uporabi ali pri uporabi na koži, ki tega ne
potrebuje lahko pride do poslabšanja stanja ali do vrtenja v krogu. Odsvetujem tudi uporabo raznih ščetk za čiščenje kože – tisti trenutek je kože gladka in občutek, da je „dobro“ umita, ampak na dolgi rok si delate škodo – bariera kože!!

V zadnjem času je tudi velik porast različnih kislinskih pilingov za domačo nego.

Svetujem vam:
– pred uporabo posvetujete s strokovnjakom za terapije s kislinskimi pilingi,

– uporabljate izdelke iz EU (zakonodaja nas ščiti pred določenimi sestavinami z namenom)

– jih uporabljate nekaj časa, naredite kuro, in potem prenehate z uporabo

– čas delovanja, izbira pravega pilinga in tudi razmak med eno in drugo terapijo je zelo pomemben, ker lahko dobite opekline, pretirano razgradnjo, poslabšanje stanja in ne boste vedeli zakaj in v tem primeru vsi krivimo izdelek, bistvo pa je da ga ne razumemo

– nega po kislinskih pilingih po končani terapiji je prav tako pomembna kot priprava

– pride lahko do alergijski reakcij in preobčutljivosti

Maske – so odlična popestritev za nego doma, ponovno je odvisno kakšne uporabljate. Priporočam vlažilne, hranljive, z antioksidanti,... Odlične so tudi glinene, ampak jih vmes močite z vodo, da se ne izsuši glina na obrazu, ker se bo koža preveč izsušila. Nikakor ne svetujem mask, ki se prilepijo na kožo, kot je bila hit „črna mask“, takšne maske vam bodo nesle dol še velik del povrhnjice in lahko pride do
hudih poškodb kože.

Kreme za okrog oči – sestavine v teh kremah so še posebej skrbno izbrane, da ne povzročajo draženja oči, alergije,...zato so te kreme temu namenjene in ne s klasično dnevno kremo ne morete mazati predela okoli oči. Obstajajo pa različne oblike – kreme, geli, roll oni,...kar je ponovno odvisno od vaših želj in predvsem občutljivosti tega predela.

Dnevna rutina za nego kože nam zelo hitro pride v kri in kmalu brez tega ne moremo več, kar je pravilno, saj naša koža potrebuje vso našo pozornost in prav je da jo negujemo z vso nežnostjo in ljubeznijo. Pri izbiri izdelkov bodite previdni, berite učinkovine, ne verjemite vsega reklamam in marketingu, bodite kritični in raziskujte (strokovni članki) ali pa zaupajte svoji kozmetičarki. Kozmetičarke se za to šolamo,
izobražujemo in zgradba kože, zgradba učinkovin, sestava izdelkov ter vpliv na kožo je naša strast.

Poleg diagnostike kože sem vam dosegljiva tudi za svetovanje glede dnevne rutine in nege kože doma.

Uživajte v negi svoje kože.

Jerica Pintar - KM Lepotni studio


DARILNI BONI
Ne veste kaj bi podarili najdražjim?
Privoščite jim razvajanje.
Kupite lahko storitvene ali vrednostne darilne bone za vaše najdražje.
DELOVNI ČAS IN NAROČANJE
Delovni čas je po dogovoru.
Na telefon sem dosegljiva od 9-19 ure.
KONTAKT
KM Lepotni Studio, Jerica Pintar s.p.
Šalek 89, 3320 Velenje
+386 (0)31 870 666
DARILNI BONI
Ne veste kaj bi podarili najdražjim? Privoščite jim razvajanje.
Kupite lahko storitvene ali vrednostne darilne bone za vaše najdražje.
DELOVNI ČAS IN NAROČANJE
Delovni čas je po dogovoru. Na telefon sem dosegljiva od 9-19 ure.
V kolikor sem zasedena z delom, vam klic vrnem takoj, ko bom prosta.
Za naročanje, vprašanja, darilne bone sem dosegljiva na telefon 031 870 666
KONTAKT
KM Lepotni Studio, Jerica Pintar s.p. , Šalek 89, 3320 Velenje
+386 (0)31 870 666
DARILNI BONI
DELOVNI ČAS IN NAROČANJE:
KONTAKT
Ne veste kaj bi podarili najdražjim? Privoščite jim razvajanje.
Kupite lahko storitvene ali vrednostne darilne bone za vaše najdražje.
Delovni čas je po dogovoru.
Na telefon sem dosegljiva od 9-19 ure.
V kolikor sem zasedena z delom, vam klic vrnem takoj, ko bom prosta.
Za naročanje, vprašanja, darilne bone sem dosegljiva na telefon
031 870 666

KM Lepotni Studio, Jerica Pintar s.p.
Šalek 89
3320 Velenje
+386 (0)31 870 666
DARILNI BONI
DELOVNI ČAS IN NAROČANJE
KONTAKT
Ne veste kaj bi podarili najdražjim? Privoščite jim razvajanje.
Kupite lahko storitvene ali vrednostne darilne bone za vaše najdražje.
Delovni čas je po dogovoru.
Na telefon sem dosegljiva od 9-19 ure.
V kolikor sem zasedena z delom,
vam klic vrnem takoj, ko bom prosta.
Za naročanje, vprašanja,
darilne bone sem dosegljiva na telefon
031 870 666

KM Lepotni Studio, Jerica Pintar s.p.
Šalek 89
3320 Velenje
+386 (0)31 870 666
Nazaj na vsebino